Boules

De aanschaf van boules is zeer persoonlijk, verstandig is om eerst met geleende boules te spelen om inzicht te verkrijgen in de spelmogelijkheden. Zo ontwikkel je vanzelf een voorkeur. Bij de keuze van boules spelen diameter, gewicht en striage (groeven) een grote rol. De boules moeten goed in de hand liggen en passen bij je speelstijl. Belangrijk is dat de boules niet te klein of te groot zijn.

Formaat van de boules

Diameter

Om de diameter van de boules te bepalen wordt geadviseerd de vingers van de speelhand te spreiden en de afstand van buitenkant top van de middelvinger naar buitenkant top van de duim te meten. Het aantal centimeters geeft aan welk diameter boules mogelijk geschikt zijn, bepalend blijft hoe prettig de boule in de hand ligt.

Diameter van de boules

Het gewicht en de striage (groeven) van de boules zijn afhankelijk van je speelstijl.

Als je graag plaatst kies je boules voor de Pointeur (plaatser);

  • Boules om te plaatsen (over de grond)
  • zwaar: minder last van obstakels (≥720 gram)
  • gegroefd: beter grip op grond (groeven)

Schiet je graag, dan kies je boules voor de Tireur (schutter);

  • Boules om te schieten (door de lucht)
  • licht: makkelijk te gooien (≤700 gram)
  • glad: minder luchtweerstand en wervelingen (0 groeven)

Iemand die zowel plaatst als schiet kiest boules voor de Milieu speler.

Gewicht

Het aanbevolen boule gewicht in grammen voor Pointeur, Tireur en Milieu spelers. Pointeurs willen zwaardere boules zodat ze bij het rollen minder last hebben van obstakels en eerder stoppen met doorrollen. Tireurs willen juist lichtere boules om nauwkeuriger over langere afstand te kunnen schieten. Milieu spelers kiezen voor middelzware boules.

Gewicht van de boules

Striage

De aanbevolen boule striage (groeven) voor Pointeur, Tireur en Milieu spelers. Pointeurs willen gegroefde boules zodat ze betere grip op de grond hebben. Tireurs willen gladde boules omdat deze niet in de hand blijven haken en minder last hebben van luchtweerstand en wervelingen tijdens het gooien. Milieu spelers kiezen voor minder gegroefde boules.

Striage van de boules

Hardheid

De hardheid waarmee de boules gemaakt zijn bepaalt hoe hoog ze stuiteren, hetgeen wordt uitgedrukt in hardheid soorten;

Demi-Tendre (Half-zacht): Beschouwd als de meest veelzijdige boule zowel bij het tireren als pointeren op ieder terrein, weten deze boules de beste prestaties met geringe gebruikssporen te combineren.

Tendre (Zacht): Hoe zachter de boule des te minder deze op een harde grond stuitert, en hoe minder deze terug stuit bij een “carreau”, wat bij het tireren een voordeel is. De gebruikssporen zijn echter groter!

Materiaal

Koop bij voorkeur boules van een gerenommeerd merk, zoals Obut en geen recreatie boules. De boules zijn veelal van 100% staal gemaakt uit twee verschillende staalsoorten;

Staal met koolstof coating: Deze heeft na fabricage een anti-roest behandeling gekregen, die normaal slijt bij gebruik. Moet regelmatig met wat olie ingesmeerd worden om roestvorming te voorkomen. Is in aanschaf goedkoper maar heeft een kortere levensduur.

Vol RVS staal: Door zijn massieve samenstelling roest deze boule niet, en lijkt ook na een tijdje gebruikt te zijn schoon en glanzend. Heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Is in aanschaf duurder maar heeft een langere levensduur.

Winkels en webshops

Onderstaande winkels en webshops verkopen boules van gerenommeerde merken. Door op de logo’s te klikken wordt de desbetreffende website in een nieuw venster geopend. De dichtstbijzijnde winkels zijn Decathlon in Den Haag en Dump & Darts in Naaldwijk, La Boule en JDC Sport hebben alleen een webshop.

Decathlon Dump and DartsLa-BouleJDC Sport

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close