Tactiek

Hieronder een aantal tactische voorbeelden van spelsituaties, waarbij de blauwe boule wordt gespeeld en de rozerode boules van de tegenpartij zijn.

Boule ervoor


Probeer altijd om de eerste boule voor de <<but>> te plaatsen. Ongeveer 30 à 50 cm is al een goede afstand, zelfs een meter is al beter dan 10cm achter de <<but>>. De Fransen noemen dit “Une boule devant, c’est une boule d’argent”, een boule ervoor is van zilver. Hierdoor kan de tegenpartij erg lastig een boule dichter bij de <<but>> plaatsen.

Boule blokkeren


Vastgeplakt blijven liggen tegen een boule van de tegenpartij die op een punt ligt, er niet voorbij gaan. In het algemeen is zoiets heel vervelend, want het sluit het spel af. Van de andere kant kun je een groot verlies aan punten voorkomen door je boule op zo’n manier tegen een boule van de tegenpartij aan te plaatsen. De Fransen noemen dit “Rester au cul”, vast blijven zitten aan het achterwerk of achtereind. Het is voor de tegenpartij bijna onmogelijk om je boule weg te schieten, omdat de energie wordt doorgezet naar de boule van de tegenpartij waar je tegenaan ligt en deze zal wegrollen, terwijl je eigen boule blijft liggen.

Boule opduwen


Door zachtjes met de nodige nauwkeurigheid tegen je eigen boule te spelen kan je ervoor zorgen dat deze dichter bij de <<but>> komt te liggen dan de boule van de tegenpartij. De Fransen noemen dit een “Poussette”, het opduwen of opspelen van een boule. Wanneer de boules van de tegenpartij dichtbij de boule die je wil opduwen liggen vereist zo’n worp wel de nodige precisie.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close